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Q: Related to the new IET requirements within IELCE, Do we need to be planning for 

Infrastructure Funding Agreement cost-sharing that has not yet been implemented in 

Iowa? 

A: All required partners that carry out their program in the local area must contribute 

toward infrastructure costs based on their proportionate use of the one-stop delivery 

centers and relative benefits received. (WIOA sec. 121(b) and 121(h). Title II’s 

contribution is subject to the limiting administrative percentages of the program. 

 

Q: What is the definition of a workforce training program available at an American Job 

Center? Can we obtain a list of qualified training programs? 

A: The Workforce Innovation and Opportunity Act (WIOA) requires states to maintain 

a list of providers approved to offer training to individuals eligible to receive WIOA 

funds. Federal law calls this list the Eligible Training Provider List (ETPL). The list of 

ETPs is posted on state and local workforce websites.  

 

Q: What is the definition of an industry-recognized credential? Can we obtain a list of 

qualified credentials? 

A: An industry certification is a credential recognized by business and industry at the local, 

state or national level. It could be an assessment, an examination or a license that is 

administered and recognized by an industry third-party or governing board. Industry 

certificates measure competency in an occupation, and they validate the knowledge base 

and skills that show mastery in a particular industry. 

 

Q: This indicates we are unable to serve F1 orJ-1 visa holders. Are we able to/required to 

serve individuals on other non-immigrant, short-term visas? 

A: The Adult Education and Family Literacy Act (AEFLA), as authorized by the 

Workforce Innovation and Opportunity Act (WIOA), is silent about any other 

immigration or visa status for individuals seeking AEFLA services. 

 

Q: How do we obtain the Department of Labor data regarding employment 2nd and 4th 

quarter after exit and their median earnings? 

A: All WIOA outcome measures are reported in the Annual Condition of Iowa Community 

College 2019 Tables 5-23 and 5-24 specified by current AEFLA providers.   

 

Q: It specifies that we cannot be closed for more than 4 weeks at a time/6 weeks in a year, 

but are we required to offer IELCE classes at all times? Do registration, assessment, 

orientation dates, and availability of other staff/services (transition, career pathway 

specialist services, wraparound services, administrative advising) count as being “open” 

https://www.iowaworkforcedevelopment.gov/eligible-training-provider
https://drive.google.com/file/d/0BxfngU3xPxO5WmhqdGR1dnVqOXg1ZklXRUFBWmY0aVg4VDZV/view
https://drive.google.com/file/d/0BxfngU3xPxO5WmhqdGR1dnVqOXg1ZklXRUFBWmY0aVg4VDZV/view


for these purposes? (There are concerns with winter break/college closing and end of the 

fiscal year data needs). 

A: Participants should have access to career services which includes basic and 

individualized services as detailed in TEGL 3-15. Basic career services include such things 

as outreach, intake, initial assessment, provision of referrals as well as the provision of 

information relating to the availability of supportive services or assistance. Individualized 

career services include such things as group or individual counseling, development of an 

employment plan as well as diagnostic assessment. 

 

Q: This section says contact hours are a minimum of eight hours per week, which is a 

significant increase from the grant cycle? Is there a different requirement for morning 

intensive vs. evening classes? 

A: Priority access to higher-intensity career services and instruction should be given to 

participants with barriers to employment. In a continued effort for continuous quality 

improvement, providers are encouraged to extend instructional hours to a minimum of 8 

per week. These hours could be a combination of face to face and distance education. 

Rationales for why fewer hours will be offered to a class or a site should be included for 

consideration in the application and what strategies will be used to ensure participants are 

able to make sustainable improvements. 

 

Q: Does the post-test expectation refer to enrolled participants or only to those participants 

who have attained eligibility? 

A: Post-testing to measure skill gain is a requirement of the grant for all eligible 

participants and must be done in accordance to the Iowa Assessment Policy Guidelines. 

 

Q: We are to include a personnel list of those who are “relative to the grant.” Does this 

mean only individuals who are paid by IELCE funds specifically or any paid by AEL 

funding (e.g., AEFLA -AEL Base Grant, State AEL, State ESL)? 

A: Only individuals that will be associated with the AEFLA Section 243 funds should be 

included on the personnel list. 

 

Q: Appendix A, pages 39-40 what are correct column headings? 

A: Appendix A includes the suggested number of individuals in need for each county. 

The column headings should read: County; 18 Years and Over- Speaks English “Not 

Well” or Not at All”. 

 

Q: Does the workforce training of an IET component of the IELCE must result in an 

Industry Recognized Credential or a Post-Secondary Credential?  

A. Training as described in WIOA law section 134 (c)(3)(D) includes a list of eleven 

possibilities of which one is required for the IET to qualify as an IELCE Section 243 

program. Several training options (such as On the Job Training) may not result in a 

Post – Secondary Credential which has been defined in WIOA sec. 3(52) as a credential 

consisting of an industry-recognized certificate or certification, a certificate of 

completion of an apprenticeship, a license recognized by the State involved or Federal 

Government, or an associate or baccalaureate degree. However, for workforce training 

that involves occupational skills training, incumbent worker training or skill 

https://wdr.doleta.gov/directives/attach/TEGL/TEGL_03-15_Acc.pdf
https://educateiowa.gov/documents/ael-assessment-guidelines/2019/06/assessment-policy-py-2019


upgrading the result should meet the minimum credential requirement - an industry-

recognized certificate or certification. These certificates must be recognized industry-

wide, and document the measurable technical or industry/occupational skills necessary 

to gain employment or advancement within an occupation. Likewise, such certificates 

must recognize technical or industry/occupational skills for the specific 

industry/occupation rather than general skills related to safety, hygiene, etc., even if 

such general skills certificates are broadly required to qualify for entry level 

employment or advancement in employment. In addition, there should be a clear 

career pathway that provides a link between the industry-recognized certificate and 

the next step in the sector or industry. 

 


